Rendelés

Keresés

Termesztés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Sok megkeresést kapunk a goji növény hazánkban, otthonunkban történő termesztésével kapcsolatban. A tévhitek eloszlatása végett szeretnénk néhány hasznos tanácsot, információt megosztani a kedves érdeklődőkkel.

 

   A rendkívül magas ásványi anyag-, nyomelem-, vitamin- és antioxidáns tartalmáról közismert goji bogyó (vagy lícium gyümölcs) csak Kína Ningxia tartományában terem, mert ott áll fenn az ehhez szükséges időjárási-, domborzati- és természeti viszonyok együttese. Ugyanis a Himalája vízgyűjtő területéről érkező temérdek csapadék kioldja az ásványi anyagokat a hegység talajából, majd összegyűlik a Jangce völgyében, kivételes minőségű öntözővízként szolgálva ezzel goji gyümölcsösök számára, melyek elzártan, a ipari nagyvárosoktól nagyon távol, viszonylag magas tengerszint feletti magasságban helyezkednek el.

 

   A Magyarországon vásárolható goji növény bár elvileg ugyanaz a faj, de soha nem fog olyan összetételű, olyan gazdag beltartalmú goji bogyót teremni (ha egyáltalán gyümölcsöt hoz), mint a Kínában nevelkedő társa. A hazai goji inkább dísznövény funkcióját töltheti be;  eddig senkitől nem hallottunk olyan beszámolót, hogy szépen termőre fordult volna a növénye, esetleg elvétve hozott néhány apró bogyót.

 

   Aki egészségmegőrzés céljából igyekszik termeszteni a gojit, annak kézenfekvőbb és kétségtelenül gyorsabb inkább a készen kapható, Ningxiából importált aszalt goji bogyót vásárolnia, mely az aszaláson kívül semmilyen feldolgozási, tartósítási folyamatnak sem esett "áldozatul".

 

   Ugyancsak fontos beszélnünk a hazánkban úton-útfélen burjánzó vad lícium témájáról!

 

   A Kárpát medencében őshonos vadon termű farkasbogyó toxikus mivolta nem kérdéses. Kertészeti, növénytermesztési fórumokban számos helyen lehet olvasni szakértőktől is, hogy ennek a latin neve sem egyezik a nagy becsben tartott ningxiai goji bogyóéval és mérgező. Habár ezzel ellentétes állítások is olvashatók, semmiképp nem ajánljuk a kísérletezést vele.

 

   Személyes véleményünk az, hogy ha ártalmatlan lenne, ill. ajánlatos emberi fogyasztásra, valószínűleg a fűben-fában orvosságot kereső felmenőink már rájöttek volna erre és úgy élne a köztudatban, mint pl. a fokhagyma vagy a csipkebogyó. De nem így van.

 

   Továbbá kockázati tényezőt jelent az is, hogy ha az otthon nevelgetett goji növényünk kereszteződik a kerítés túloldalán vagy a környéken termő mérgező vad lícium növénnyel, akkor beláthatatlan, hogy a növényünk termése biztonságos-e!

 

 

Cookie-k: Weboldalunk cookie-k segítségével szabja személyre szolgáltatásait, javítja a felhasználói élményt.
Honlapunk használatával ön elfogadja az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatunkat.