Rendelés

Keresés

Termesztés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Természetes illóolajokkal a kullancsok ellenEgy kullancscsípés nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is, mert számos betegséget hordozhat, melyet a csípés során átadhat nekünk.

Kullancs ellen a legjobb védelem a zárt öltözet, sportcipő és magas szárú zokni, a nyár végi, ősz eleji kirándulások és táborozások idején azonban ez nem mindig megoldható, ilyenkor javasolt különböző természetes kullancsriasztó szerek használata.

A leghatásosabb illóolajok kullancs ellen

Genárium

A geránium, azaz rózsamuskátli illóolaj kiváló kullancs elleni védekezés, és nem csak embernél, hanem kutyáknál is előszeretettel használják. Kullancsok ellen bázisolajban elkeverve alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy úgy nevezett vivőolajjal keverjük össze. Ezeknek mindenképp a kozmetikai minőségű, hidegen sajtolt, tiszta változatát válasszuk. Lehet például kókusz-, vagy argánolaj. Ebben a formában tegyük fel fültőre, csuklóra, bokára, hasra, vagy a test egyéb pontjaira - érdemes előtte bőrpróbát végezni. Kutyák esetén a nyakra, és a hát különböző pontjaira érdemes csepegtetni. A terhesség első három hónapja alatt viszont ellenjavallt a használata.

Citrusok

Gyűjtsünk össze pár citrus gyümölcsöt, úgy mint pár citromot, narancsot, grapefruitot. Csavarjuk ki levüket egy vízzel teli lábasba, tegyük bele a gyümölcsök héját és belét is és forraljuk fel a keveréket. Hagyjuk pár órát kihűlni és összeérni.

A citromlé bolha és kullancsriasztóként való használata:
Adjon egy rész vízhez egy rész frissen facsart citromlevet és öntse bele a spré flakonba. Ezt rögvest lehet alkalmazni a kutya bundájára. Ne felejtse el befújni az állat által használt fekvőhelyet is, mert ott is megbújhatnak a bolhák és kullancsok.

Ecet

Az almaecet illata taszítja a kullancsokat, ezért hatékony kullancsűző szer készíthető belőle. Öntsünk egy pumpás flakonba 2 dl vizet és 1 dl almaecetet. Ha zavaró az illata, akkor adjunk hozzá pár csepp citromot, vagy citrom-illóolajat, majd permetezzük be vele magunkat (ruhánkat, bőrünket).

Levendula

A levendulás spray nem csak a kullancsokat, hanem a szúnyogokat is távol tartja és használható házállatokon is.

Levendula illóolajból is hasonlóan készíthetünk kullancsriasztó szert. Tegyünk 10 cseppet 30 ml bázisolajba (szójaolaj, olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj), majd töltsük a flakonba. A levendulás szer a szúnyogokat is távol tartja.


Tipp:

  • érdemes sűrűbben használni a természetes kullancs elleni szert, mint a bolti vegyszereseket
  • gyakran ellenőrizd, hogy nem került-e a bőrötökre kullancs
  • ha mégis találnál egyet, kullancskiszedő csipesszel távolítsd el mielőbb

 

 

 

Cookie-k: Weboldalunk cookie-k segítségével szabja személyre szolgáltatásait, javítja a felhasználói élményt.
Honlapunk használatával ön elfogadja az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatunkat.