Rendelés

Keresés

Termesztés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Fogyasszunk több rostotMár a nagyanyáink is tudták, hogy a sok rost fogyasztásával egészségesebb marad az emésztés. A tudomány pedig újra és újra bebizonyította, hogy ez tényleg így van. Tanulmányok szerint az élelmi rostok megszüntetik a székrekedést, enyhítik az inkontinencia zavart, és még a vérző aranyérre is jó hatással vannak. 

A tüdő egészséges marad tőle

Egy tanulmány elkészítése során 111 580 személytől származó adatot vizsgáltak meg a kutatók, mivel az étkezési rost és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) közötti kapcsolatot vizsgálták. A kapott eredmények szerint azoknál, akik a legtöbb rostot fogyasztották (különösen gabonafélékből) 33 százalékkal csökkent a COPD kialakulásának kockázata.

Megakadályozza a divertikulitisz kialakulását

Néhány szakember úgy gondolja, hogy a divertikulitisz betegség kialakulásáért a rosthiány is felelős lehet. Harvard-i kutatók megállapították, hogy a rostokkal jelentősen csökkenthető a divertikulitisz kialakulásának kockázata. A résztvevő amerikai, férfi egészségügyi szakemberek közül azoknál, akik a legtöbb rostot fogyasztották, 37 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb rostot fogyasztották. Azoknak a kapott eredményei azonban még jobbak voltak, akik a legtöbb cellulózt fogyasztották (alma, borsó, bab és krumpli), ugyanis ezeknél a személyeknél 48 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata.

Akinél már kialakult a divertikulitisz, az is bátran fogyasszon rostos táplálékokat, mivel a rostok enyhítik a divertikulitisz tüneteit. A British Medical Journal című folyóiratban publikált tanulmány szerint az orvosok 40 divertikulitisszal diagnosztizált beteget napi 24 gramm búzakorpával kezeltek. A hatodik hónap végére 33 betegnél a tünetek 60 százaléka teljesen megszűnt, a tünetek további 28 százaléka pedig enyhült.

Megakadályozza a bélgyulladás kialakulását

Egy nemrégiben, 16 tanulmány bevonásával készült meta-analízis szerint az élelmi rost csökkenti a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn betegség kialakulásának kockázatát. A legnagyobb mennyiségű rostot elfogyasztóknál 20 százalékkal csökkent a fekélyes vastagbélgyulladás, valamint 56 százalékkal a Crohn betegség kockázata. Bővebben: minden, napi extra 10 gramm rost fogyasztásával a Crohn betegség kialakulásának kockázata további 13 százalékkal csökkent.

Miért fogyasszunk több rostot?

Fogyasszunk több rostot ételtEgy átlagos amerikai naponta csupán 14 gramm rostot fogyaszt, pedig az orvosok szerint 20-30, sőt, akár 50 gramm rostra is szüksége lehet az emberi szervezetnek. A szervezetnek tehát vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokra is szüksége van. A vízben oldódó rostok vizet vonnak el a bélrendszerből. Géllé alakulva lelassítják az emésztést, így tovább tart a teltségérzet és a szervezetnek van ideje rá, hogy kivonja a számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat a táplálékokból. Vízben oldódó rostokat tartalmaz a lenmag, a kendermag, és a chia mag, valamint az alma és a körte húsa. Továbbá sok zöldség, köztük a hüvelyesek és a babfélék mind vízben oldódó, mind vízben nem oldódó rostokat is tartalmaznak.

A vízben nem oldódó rostok nem bomlanak le a bélben, így hozzátapadva a széklethez megkönnyítik a bélmozgásokat. Nagy mennyiségű vízben nem oldódó rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a káposzta, saláta, hagyma, kaliforniai paprika és a zeller.

Ezen kívül pedig a gyümölcsök és zöldségek héjában is sok ilyen rostot találhatunk, például a bogyók, a szilva, datolya, alma, körte, uborka, szőlő és borsó héjában. Továbbá érdemes megjegyeznünk hogy a goji 21 tömegszázalékos rosttartalmával az egyik legnagyobb rosttartalmú élelmiszer. A lencse, bab, kukorica, édesburgonya, kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vízben nem oldódó rost kerüljön a szervezetünkbe.

 Forrás: Dr.Tihanyi

 

 

Cookie-k: Weboldalunk cookie-k segítségével szabja személyre szolgáltatásait, javítja a felhasználói élményt.
Honlapunk használatával ön elfogadja az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatunkat.